Svetlana Aleksijevitj på Göteborgs Stadsteater på tisdag 3 maj kl 18.00. Välkomna!

2015 fick författaren Svetlana Aleksijevitj mycket välförtjänt Nobelpriset i litteratur. Hon har en särskild relation till Göteborg, eftersom hon bodde i staden under några år inom ramen för Göteborgs Stads program för exilförfattare. Göteborg var den första staden i Sverige som anslöt sig till systemet med fristad åt förföljda författare redan i mitten av nittiotalet. Aleksijevitj har även efter sin tid i Göteborg varit en uppskattade krönikör på Göteborgs-Postens kultursida.

Nu har Göteborgs-Posten tagit initiativ till att genomföra en hyllning till Svetlana på Göteborgs Stadsteater i samarbete md teatern, Göteborgs Stad, Göteborgs Universitet och Chalmers. GP.s kulturchef  Ingrid Norrman kommer att samtala med författaren, musikstudenter från Högskolan för Scen och Musik kommer att spela hennes favoritmusik och skådespelare från Göteborgs Stadsteater kommer att tolka några av hennes texter. Svetlanas trogna följeslagare i Sverige, översättare Kajsa Öberg-Lindsten kommer också att medverka.

Själv mötte jag författaren första gången när jag recenserade hennes bok Bön för Tjernobyl 1997 just i Göteborgs-Posten. Det är en av de böcker som skakat om mig mest av alla genom åren. För den som vill veta något om atomkraften när den är som sämst är det oundviklig läsning. Men Aleksijevitj har också skildrat Sovjet och det post-sovjetiska samhället sönderfall med samma skärpa.

Vi är mycket stolta att kunna ta emot Svetlana Aleksijevitj på Göteborgs Stadsteater på tisdag 3 maj kl 18.00 tillsamman med Göteborgs-Posten, Göteborgs Stad, Göteborgs Universitet och Chalmers. Det är i det närmaste utsålt, men kan finnas enstaka biljetter kvar, så den som ännu inte försäkrat sig om en kan höra av sig till teatern imorgon, eller komma dit på tisdag för eventuella återbud.

Varmt välkomna!

 

Facebooktwitter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *