Nästa spelsäsong på Göteborgs Stadsteater och ny hemsida.

Igår presenterades nästa spelsäsong för Göteborgs Stadsteater på Götaplatsen. Sedan tidigare vet vi att Backa Teater fortsätter spela Mattias Anderssons The Misfits, både på Backa och på två internationella teaterfestivaler i Bologna och Rennes. Därutöver spelas Macchiavellis Fursten under hela hösten.

På Götaplatsen är temat för spelåret Identitet och Pontus Stenshäll regisserar själv höstöppningen med Mephisto som bygger på en roman av Klaus Mann från 1936. Mellankrigstidens Tyskland med fascism och nazism har vissa likheter med dagens europeiska samhälle. Var i allt detta finns teatern. Vad kan den göra? Vad kan vi som arbetar på teatern göra?

Frågan känns angelägen och aktualiseras genom hur teatern (i allmänhet) diskuteras på olika sätt. I dagarna avbröts en föreställning i Eslöv för att delar av publiken opponerade mot pjäsens tema kring förföljelse av homosexuella under Andra världskriget. Synpunkter på teatrarnas repertoarer och aktiviteter har blivit allt vanligare på senare tid. Kulturrådets generaldirektör Staffan Thorsell meddelade nyligen att om inte institutionerna omedelbart ser till att ställa om sin personal till en personal som har den mångfald som präglar samhället i stort måste institutionerna rivas. Kanske för att byggas upp igen, men det var en stark signal.

Det är på ett vis goda tecken. Teatern är mer vital och angelägen än någonsin. Det betyder att allt fler vill vara med och påverka vad som spelas och hur teatrarna arbetar. Det som händer där är viktigt. Teatern är där den ska vara, mitt i samtiden.

Idag har Göteborgs Stadsteater även lanserat sin nya hemsida, dock under samma adress som tidigare: stadsteatern.goteborg.se

Där går det bra att läsa om det innevarande och kommande spelåret på Götaplatsen och Backa, boka biljetter, läsa mer om teaterkonsten på teaterrummet.se och hålla sig uppdaterad om vad som händer.

Välkomna även dit!

 

Facebooktwitter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *