The Misfits på Backa Teater och på turné i Europa

På lördag den 9/4 har Backa Teater urpremiär för Mattias Anderssons The Misfits. Mattias regisserar även pjäsen och det har varit fascinerande att följa arbetet från idé, via kollationering till en repetition på Skärtorsdagen som berörde mig så starkt att jag återkom till den hela påsken. Nu är det premiärvecka och allt skärps upp ytterligare.

I lördagens GP kunde en läsa ett storslaget reportage från förberedelsearbetet och där finns all relevant info som kan behövas innan föreställningen. Pjäsen handlar om Backas historia, men också de människors historia, som skapat Backa Teater och som fortfarande finns där. Utöver det är det som alltid hos Mattias Andersson en samtidskommentar som inte lämnar någon oberörd. Influenserna från Dostojevskij och Bibeln finns här, som så ofta. Men också de enskildas privata berättelser. Alla som vet något om stadsdelen Backas historia kan tänka sig vad som kommer fram på scen.

The Misfits är också unik i en annan bemärkelse. Pjäsen är en beställning från vårt europeiska nätverk Prospero och har redan innan premiär bokats in på två stora teaterfestivaler i franska Rennes på Théatre de National de Bretagne (och sannolikt även Lorient) och Bologna under hösten. Ytterligare gästspel kan bli möjliga hos någon av våra andra partner Schaubühne Berlin, Nationalteatern i Zagreb, Théatre de Liège, eller festivalen i Aten/Epidauros.

Vad jag vet har det aldrig hänt svensk teaterhistoria tidigare, att en svensk pjäs skrivits direkt för internationella teaterfestivaler. Men Mattias Andersson är också unik som dramatiker och regissör och Backa Teaters ensemble och övrig personal har gjort ett fantastiskt arbete. Nu återstår bara premiären på lördag. Sedan är det igång!

Länken till det utmärkta reportaget i GP finns överst på mitt Twitterkonto @BjornSandmark. Läs gärna reportaget!

 

 

Facebooktwitter

Ett svar på ”The Misfits på Backa Teater och på turné i Europa”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *