Den senaste tidens läsning – poesi och om poesi. Karin Brygger, Kristian Lundberg, Jörgen Lind, Paul Celan, Anders Olsson, Mikael van Reis, Gottfried Benn och T S Eliot.

Kanske årets viktigaste diktsamling? skrev Kristian Lundberg om Karin Bryggers nya bok Vi kom från överallt (Bokförlaget Korpen). Är böjd att hålla med på många sätt. Bryggers polyfona diktberättelse om utsattheten, kärleken och sorgen när en är ensam mamma – samhörigheten och stödet av vänner i samma situation lämnar ingen oberörd. Drömmarna om livet bortom den dagliga fattigdomen och utsattheten i en grupp av människor i Sverige som vanligtvis går under den politiska och samhällsorienterade debattradarn, men som berör fler än en tror. Prekariatet befolkas väldigt ofta av ensamstående kvinnor, för vilka minsta oförutsedda utgift kan medföra betydande problem. Och Karin Brygger är deras poetiska röst som talar med stort allvar, smärta men också glädje och hopp. En direkt koppling till det som hänt i höst och fortfarande händer är de irakiska mammornas flykt över bergen med sina barn i famnen. Say no more. Men det är ingen rent politisk text, utan mera en skör och hisnande vacker och sorglig poetisk gestaltning av ensamhet och kärlek med ett språk som glöder av energi och mattas av endast i “de bleka lyktstolparnas ljus”.

Nämnde Kristian Lundbergs nya bok Jag rör mig mot en nollpunkt där allt är du. Anteckningar om dikten. (Ellerströms) är både en sorts början och ett slut. Boken är på vissa sätt poesi som på ett oupplösligt vis flätas in i en metapoetisk berättelse om skrivandet, en sorts poetik om konsten att läsa och skriva. Lundberg skriver om en god vän som började på en skrivarutbildning och berövades all lust till fortsatt skrivande av sin lärare (som inte publicerat en enda bok) och kurskollegorna under ett smärtsamt grupparbete. “Detta är nämligen den egentliga bakgrunden till den här boken. Jag vill ge min vän en slags upprättelse genom att visa att man lär sig att skriva genom att skriva och läsa.” Och Lundbergs starkt övertygande poetiska prosa följer i spåren av vännerna i ‘Malmö-ligan’ (Håkan Sandell, Clemens Altgård och Lukas Moodysson), Rimbaud, Hesse, Ekelöf, Lagercrantz och många fler på vägen mot det emanciperade skrivandet. Och ja – det är bara att skriva – varje dag. Det är på många sätt en fascinerande bok – själva glidningen mellan det poetiska, det metapoetiska, upphämtningar från minnets förflutna och det i högsta grad väldigt prosaiska tilltalet när författaren går till botten med hur han själv bestämde sig för att han aldrig skulle lämna läsandet, i ett samtal med sin mor. En gång i tonåren, när han precis kommit hem mötte hans mor honom i hallen. “Just där och då, i det ögonblicket, i samma sekund som hon försökte borra sig in i mig, så fattade jag ett avgörande beslut om min läsning. Det skall aldrig kunna tas ifrån mig. Jag minns det så tydligt. Hallen. Min mor. Boken”. Ren poesi.

En annan Göteborgspoet som med all rätt fått stor uppmärksamhet i år är Jörgen Lind, vars Vita kommun sätter fram Lind som en av den svenska lyrikens främsta namn just nu. Det är en mycket ambitiös diktsamling, som avslutar den serie på fem diktsamlingar som kallas “Rede” – fem böcker utgivna mellan 2004 och 2014. Rede? Ja, med tanke på den språkliga intensitet som finns här är det snarare det tyska ordet som betyder tal eller prat som möjligen åsyftas. Den poetiska vandringen i östra delarna av centrala Göteborg förlorar sig i relationernas töcken eller tillsammans med närvarande eller frånvarande barn. Språket är hela tiden mitt i flödet, språkets tillräcklighet och otillräcklighet, tal och tystnad. “I en annan bok bär jag dig i famnen”. Hur skriver man fram “Den andre”? – Jörgen Lind skriver fram och skriver bort den Andre på ett stillsamt vis. “Men det finns så mycket kärlek. Det finns nästan ingen kärlek kvar.”

En av nittonhundratalets största diktare är den tysk-rumänske poeten Paul Celan, som föddes i Tjernivitsi (Czernowitz) 1920. Han förlorade sin båda föräldrar i koncentrationsläger, överlevde själv och utvandrade efter kriget till Paris efter något år i Bukarest och Wien, där han träffade en annan stor poet Ingeborg Bachmann – en relation som pågick av och till genom åren. När han ankom till Paris som statslös flykting av judisk härkomst blev det närmast en skandal när han gifte sig med den högadliga, strängt katolska Gisèle L’Estrange, som var grafiker. Deras äktenskap varade i nästan tjugo år och kantades av tragedier och allt som ett äktenskap kan inrymma, ända till han dränkte sig i Seine i april 1970. Celan har varit en stor inspiratör för många andra författare genom åren. Litteraturprofessorn och akademiledamoten Anders Olsson drabbades för en så där fyrtio år sedan av diktsamlingen Atemwende från 1967. Nu har Olsson översatt hela diktsamlingen till svenska, med den svenska titeln Andningsvändning (Lublin Press) den första diktsamling av Celan som översatts i sin helhet. Det är en väldigt fin översättning som gör poeten all rättvisa. Boken kompletteras med ett informativt och mycket läsvärt efterord av Olsson, där han också redogör för Celans betydelse i hans liv.

En annan svensk författare som också ägnat en stor del av sitt skrivande liv till Paul Celan är Mikael van Reis, som ungefär samtidigt som Anders Olsson hittade Atemwende, på Stadsbiblioteket i Göteborg hittade originalutgåvan av Celans Sprachgitter. Mikael van Reis arbete med sin hittills störst bok – Den siste poeten. En essä om Paul Celans aska (Daidalos) liknar inget om Celan jag sett på svenska hittills. Det är en fantastisk bok van Reis har skrivit i nio kapitel i en symmetri som i sig själv är skapad utifrån symmetrin i den diktsamling han analyserar. I denna samling finns en av Celans mest kända dikter “Engführung” som i Göran Sonnevis tolkning kallas “Trångföring” och det är kring denna dikt som både diktsamlingen och van Reis analys av den rör sig. Trångföring är en musikalisk term och är en sorts tillstånd i Bachs fugor där de olika melodislingorna möts och ligger nära varandra – trängs. Första gången jag hörde Mikael van Reis föreläsa om saken var i mitten av 80-talet, när jag deltog i ett seminarium på Göteborgs Universitet om Jacques Derrida och dekonstruktion. Då hade van Reis några år tidigare skrivit en uppsats om denna dikt. Så här trettio år senare har han gått till botten med Celans författarskap på ett sätt som jag hittills inte sett på svenska. Det är fascinerande läsning för Celan-nördar som mig, men även för andra mer allmänt intresserade av litteratur. Jag beundrar djupt den energi och noggrannhet som van Reis visar i denna bok. Och jag har läst manuset en gång om året, de senaste somrarna innan den kom ut 2015.

En av Celans stora förebilder i den tyska poesin var Rilke. En annan var Gottfried Benn, en förkärlek som jag inte delar fullt ut, men ändå läser med intresse. Därför blev jag mycket nöjd när jag hittade Benns samlade “Gedichte. In der Fassung der Erstausgabe” från Fischer när jag före ett par veckor sedan besökte min favoritbokhandel sedan nittiotalets början i Berlin, Buchhandlung Philip Wendland på Uhlandstrasse. Jag läser lite i den varje dag och hittade just idag ett par rader som på många sätt kan sammanfatta Sveriges agerande som öppet land till stängda gränser och ID-kontroller: “Edel sei der Mensch/Hilfreich und gut/ solang es die Verhältnisse erlauben/. (Ädel är människan/hjälpsam och god/ så länge omständigheterna tillåter). Några rader som alluderar på Goethe som Björn Kohlström påpekar.

Lika ofta läser jag, sedan många år T S Eliots The Waste Land. “Because the beginning shall remind us of the end/ And the first coming of the second coming” och det är kanske något sådant man kan tänka sig när det gamla året rinner ut och det nya ligger framför oss.

Därmed önskar jag alla läsare en god start på poesiåret 2016.

 

 

 

 

Facebooktwitter

83 svar på “Den senaste tidens läsning – poesi och om poesi. Karin Brygger, Kristian Lundberg, Jörgen Lind, Paul Celan, Anders Olsson, Mikael van Reis, Gottfried Benn och T S Eliot.”

 1. Quite exceptionally amazing internet site. Amazingly pleasant towards read through and exceptionally considerably attention-grabbing material. Certainly period consists of not still come back again and greet.

 2. Really unbelievably remarkable internet-website. Extremely excellent in route of read through and astonishingly significantly fascinating created content. Definitely 12 months is created up of not even so appear back again and greet.

 3. Your style is so unique compared to other folks I have read stuff from.
  Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just bookmark this blog.

 4. Hello There. I found your blog using msn. This is a
  very smartly written article. I’ll make sure to
  bookmark it and return to learn extra of your useful info.
  Thanks for the post. I will certainly comeback.

 5. I needed to thank you for this fantastic read!! I certainly loved every bit of it.
  I have you bookmarked to look at new things you post…

 6. My brother suggested I might like this web site.
  He was totally right. This post actually made my day.
  You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 7. Incredible! This blog looks just like my old one! It’s on a totally different topic
  but it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of colors!

 8. Wonderful work! This is the type of information that
  are supposed to be shared around the net.

  Shame on Google for not positioning this post higher!
  Come on over and seek advice from my web site .
  Thanks =)

 9. Thanks for ones marvelous posting! I truly enjoyed reading
  it, you happen to be a great author. I will make sure to bookmark your blog and will come back sometime soon. I want to encourage
  you to continue your great job, have a nice
  holiday weekend!

 10. When I initially left a comment I appear to have
  clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now
  each time a comment is added I get four emails with the exact same comment.
  There has to be an easy method you can remove me from that service?
  Kudos!

 11. Terrific work! That is the type of information that are meant to be shared around the web.
  Disgrace on the seek engines for no longer positioning this post upper!
  Come on over and talk over with my website . Thanks =)

 12. Having read this I thought it was rather informative.

  I appreciate you spending some time and energy to put this short article together.
  I once again find myself spending way too much time both reading and posting comments.
  But so what, it was still worthwhile!

 13. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get
  actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be
  subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 14. Genuinely incredibly neat website. Amazingly pleasant in the direction of read through and Really significantly intriguing articles. Completely time consists of not nevertheless occur again and greet.

 15. Your style is really unique compared to other folks
  I’ve read stuff from. Thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just book mark
  this web site.

 16. Hi there! This is my 1st comment here so I just wanted
  to give a quick shout out and tell you I really enjoy reading through your blog posts.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects?
  Appreciate it!

 17. I’ve been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts on this kind of space .

  Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website.

  Reading this information So i am happy to convey that I
  have an incredibly excellent uncanny feeling I found out exactly what
  I needed. I so much surely will make sure to do not overlook
  this site and provides it a glance regularly.

 18. Really extremely awesome internet site. Rather good in the direction of read and extremely a lot interesting information. Certainly period incorporates not but arrive back again and greet.

 19. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, its rare to see a great blog like this one nowadays aebdkececkfk

 20. I was very pleased to discover this website. I wanted to thank you for your time for this fantastic read!! kgceaekdkafg

 21. There is visibly a bundle to realize about this. I assume you made certain nice points in features also. ecfdggedfeff

 22. Excellent site. A lot of useful info here. I’m sending it to some pals ans additionally sharing in delicious.
  And certainly, thanks in your sweat!

 23. First of all I want to say excellent blog! I had a quick question in which I’d like to ask
  if you don’t mind. I was curious to find out how you center yourself and clear
  your mind before writing. I’ve had a tough time clearing my
  thoughts in getting my thoughts out. I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints?
  Appreciate it!

  1. Thank You for Yournice comment! Actually, I have no special way of clearing my mind. I’ve been a writer and critic for twenty five years, so it’s kind of routine. I think about a topic and when I have som spare time I just dit down and write.

 24. Pretty component of content. I simply stumbled upon your blog and
  in accession capital to say that I get actually loved account your blog posts.
  Anyway I’ll be subscribing to your feeds or even I success you get admission to persistently quickly.

 25. I seriously love your site.. Pleasant colors & theme.
  Did you build this amazing site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my own blog
  and would like to know where you got this from or what
  the theme is called. Kudos!

 26. Hello it’s me, I am also visiting this site daily, this web page is
  actually pleasant and the users are truly sharing nice thoughts.

 27. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My blog has
  a lot of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but it seems a lot of it
  is popping it up all over the internet without my agreement.
  Do you know any methods to help stop content from being stolen? I’d truly appreciate it.

 28. Hi there to all, the contents present at this website are truly remarkable for
  people knowledge, well, keep up the good work
  fellows.

 29. My family members all the time say that I am killing my time here at web, however I
  know I am getting experience everyday by reading thes pleasant articles.

 30. hello there and thank you for your information – I’ve definitely picked up
  anything new from right here. I did however expertise some technical points using this site,
  since I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I am complaining, but slow loading instances
  times will often affect your placement in google
  and could damage your high quality score if advertising
  and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and could look out
  for much more of your respective intriguing content.
  Ensure that you update this again very soon.

 31. Excellent beat ! I wish to apprentice even as you amend your website, how can i subscribe for a blog web
  site? The account helped me a applicable deal.

  I were tiny bit familiar of this your broadcast provided brilliant transparent idea

 32. Right here is the perfect website for anyone who
  wants to find out about this topic. You understand a whole lot its almost hard to
  argue with you (not that I personally will need to…HaHa).

  You definitely put a new spin on a subject that’s been written about for many
  years. Great stuff, just great!

 33. Hello there! This post could not be written any better! Reading through
  this article reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept preaching about this. I most certainly will forward
  this post to him. Pretty sure he’ll have a good read. I appreciate you for sharing!

 34. My relatives always say that I am killing my time here
  at net, but I know I am getting experience daily by reading such nice
  articles or reviews.

 35. I used to be recommended this blog by my cousin. I’m now not certain whether this publish is written by means of him as no one else understand such targeted approximately my
  problem. You are amazing! Thank you!

 36. Wonderful article! That is the type of information that should be shared around the internet.
  Shame on the search engines for not positioning this
  post upper! Come on over and seek advice from my site
  . Thanks =)

 37. all the time i used to read smaller articles that
  as well clear their motive, and that is also happening with
  this piece of writing which I am reading here.

 38. Hey there! I’ve been following your site for a
  while now and finally got the courage to go ahead and
  give you a shout out from Austin Tx! Just wanted to mention keep
  up the great work!

 39. Thank you so much for giving everyone remarkably nice possiblity to check tips from this site. It is usually so beneficial and also full of fun for me personally and my office co-workers to visit your web site at least 3 times every week to learn the fresh guidance you will have. Not to mention, we’re always contented considering the fantastic tips served by you. Some 1 points in this post are without a doubt the finest I’ve had.

 40. My wife and i have been fulfilled when Albert could finish up his reports through your ideas he grabbed out of the blog. It is now and again perplexing to just be giving away facts the others may have been making money from. And we all recognize we have the writer to give thanks to for that. These illustrations you’ve made, the simple site navigation, the relationships you will assist to create – it’s got mostly spectacular, and it’s assisting our son and us recognize that that subject matter is cool, which is unbelievably serious. Thank you for the whole lot!

 41. I needed to write you the very small note to help thank you so much over again for your personal pleasant tips you have shared in this case. It has been certainly incredibly generous with you to give unhampered just what numerous people would have marketed as an e book to earn some bucks on their own, certainly since you might well have done it if you decided. Those tricks likewise served to become a good way to comprehend someone else have a similar dreams just like my own to find out a whole lot more concerning this matter. Certainly there are numerous more pleasant instances ahead for folks who look into your site.

 42. Thank you a lot for providing individuals with an extraordinarily splendid opportunity to read articles and blog posts from this site. It’s usually very good plus jam-packed with amusement for me personally and my office friends to search the blog at a minimum thrice in one week to study the newest secrets you have got. Of course, I am just actually happy concerning the dazzling creative concepts you give. Certain 3 points in this article are rather the best we have had.

 43. My wife and i ended up being peaceful Emmanuel managed to complete his reports through the ideas he came across in your site. It’s not at all simplistic to just happen to be making a gift of facts that most people could have been trying to sell. And we also acknowledge we have you to be grateful to because of that. The specific explanations you’ve made, the straightforward web site menu, the friendships you will help to promote – it’s everything remarkable, and it’s leading our son and the family believe that that issue is thrilling, which is pretty serious. Thank you for all the pieces!

 44. I together with my friends were actually digesting the best procedures found on your web site and so suddenly developed a horrible feeling I never expressed respect to the web site owner for those tips. My people were for that reason very interested to read all of them and have now definitely been using these things. I appreciate you for actually being considerably considerate and for opting for such helpful guides millions of individuals are really needing to learn about. Our own honest apologies for not saying thanks to you earlier.

 45. I have been browsing online more than three hours lately, yet I never found any attention-grabbing article like yours.
  It is beautiful worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content material as you
  probably did, the internet can be a lot more helpful than ever before.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *