Spelåret är igång på Backa Teater, Stora Teatern och Göteborgs Stadsteater – “Orlando” on stage!

I fredags hade vi en härlig eftermiddag med två fullsatta presentationer av spelåret 23/24. Som vanligt samverkade Backa Teater, Stora Teatern och Göteborgs Stadsteater och det blev en fin uppstart med många spännande föreställningar under året.

Nu på på fredag (1/9) är Berlinbaserade Schaubühne tillbaka på Stadsteatern med regissören Katie Mitchells uppsättning av Virginia Wolfs “Orlando”. Föreställningen är en samproduktion inom vårt europeiska teaternätverk Prospero och vi är stolta medproducenter av denna vackra och vindlande historia genom de senaste 400 åren. Orlando startar sin resa som en ung man i början av 1600-talet och landar i 2000-talet som kvinna. Huvudrollen spelas av Jenny König, medlem av Schaubühnes ensemble. König har stått tidigare på Stadsteaterns scen, senast 2016 när hon spelade huvudrollen i Katie Mitchells “Forbidden Zone” om 1900-talets såriga historia.

Jag såg både genrepet och premiären i Berlin i september 2019 och det känns som om det var väldigt länge sedan när man tänker på allt som hänt sedan dess. Men nu har man turnerat runt i Europa och föreställningen sitter perfekt, senast fantastiskt mottagande Teatros del Canal i Madrid i april, bara någon vecka innan Stadsteatern gästspelade där med  Ingmar Bergmans “Tystnaden” av Dead Centre.

Att “Orlando” utspelar sig under 400 år passar utmärkt nu eftersom gästspelet är vårt bidrag till Göteborgs 400-årsfirande. Vi får också ett särskilt stöd från Göteborg & Co:s jubileumsfond och från Goethe Institut som också firar – i år att man varit på plats i Sverige i 60 år. Stort tack till båda!

Säger som Bob Dylan: “Don´t You dare to miss it!”

Facebooktwitter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *