# refugees welcome

Idag kl 17.30 möts människor från Göteborg med omnejd på Götaplatsen för att visa sitt stöd för människovärdet och en humanistisk politik för människor på flykt från krig och förödelse.

Göteborgs Stadsteater står helt bakom denna manifestation och det finns ett stort engagemang för frågan i hela organisationen. Medarbetare hör av sig hela tiden och frågar vad vi kan göra för att hjälpa till.  Vi har intentionen att arbeta systematiskt och långsiktigt med frågorna i det vi kan  och som konstnärliga ledaren Pontus Stenshäll sade i dagens GP: “…flyktingfrågan finns kvar och kräver djuplodande gestaltning. Det är inget samhällsproblem som kommer att försvinna inom överskådlig tid.”

Mattias Andersson, konstnärlig ledare på Backa Teater, säger, också i GP, att ambitionen alltid måste vara att “stå mitt i samtiden hela tiden” och nämner “Idioten” som han sätter upp på Dramaten i höst eller Backas “Acts of Goodness” som skär rakt in i frågan om vad som är mänsklig godhet och hur vi förhåller oss till frågor som flykten över Medelhavet och frågan om  individens ansvar inför tiggare man möter.

Utan att alls ha medverkat till tillkomsten eller genomförandet av “Acts of Goodness”, utan enbart som ansvarig utgivare, har jag sällan känt mig så stolt som när Backa Teater gästspelade på en teaterfestival i Köln i maj med den pjäsen. Här lyckades Mattias och ensemblen just med det han anser vara konstens uppgift “att ständigt ligga före. Identifiera skeenden nästan innan de ägt rum”. Och just i det här fallet problematiserade pjäsen frågor som har blivit oerhört mycket större sedan den hade premiär för ett och ett halvt år sedan.

Vi håller nu på att samla in tankar och idéer från personalen samtidigt som vi i förra veckan sökt samarbete med Göteborgs stad kring hur vi ska kunna hjälpa till på bästa sätt.

Själv är jag sedan ett halvår tillbaka mentor för en person från Syrien inom ramen för “Öppet hus”, som är en ideell förening på Fryshuset Väst, på Kviberg. GP och Peter Hjörne är bland initiativtagarna. Gå in på www.oppethus.se och anmäl om Du själv vill vara mentor.

Vi ses på Götaplatsen ikväll kl 17.30!

Facebooktwitter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *