Ombyggnaden av Göteborgs Stadsteater börjar bli klar!

Göteborgs Stadsteater vid Götaplatsen öppnades första gången 1934. I 18 år hade teatern funnits i nuvarande Lorensbergsteatern innan man kunde flytta in i det vackra huset uppe vid Götaplatsen, mitt emot Göteborgs konserthus, där idag Sveriges nationalorkester finns. Arkitekten Carl Bergsten ritade huset  i samarbete  med teaterchefen och förre scenografen Knut Ström. De båda hade starkt inspirerats av både Bauhaus och Art Deco och detta är kanske de stilriktningar som präglar huset allra mest. Den aktuella upprustningen har även återställt den gröna fogmassan mellan de klassiska stenarna av Göteborgs-tegel, som återfinns här och var i stan. Arkitekturen, och dess specifika detaljer lockar varje år många besökare. Häromåret kom en grupp japanska studenter som hade valt ut sex hus i hela världen som de besökte och specialstuderade fönstren hos. Huset har några helt unika fönster, bland annat några rombformade. Jag har aldrig sett några liknande, inte de japanska studenterna heller.

Genom åren har huset moderniserats och förbättrats på olika sätt och den senaste stora ombyggnaden ägde rum 2002, när man byggde om Stora Scen och dess salong till att bli en av de allra bästa i landet. Man byggde även till med en del som idag innehåller kostymverkstad och närliggande verksamheter som patinering. Några saker som man redan då ville göra var att skapa en mindre scen med Blackbox-format och en riktig restaurangmatsal i anslutning.

Ronnie Hallgren och Anna Takanen drev frågan under sin tid och 2018 beslutade kommunfullmäktige om denna förbättring. Sedan dess har det varit en hektisk aktivitet – först med förstudie och framtagande av ritning. Fastighetsägaren Higab har förstås hållit i detta och samarbetet med teatern har fungerat mycket väl. Datum för byggstart var 3 maj 2020. Vi tog höjd för detta lång tid innan och planerade inte så många föreställningar. När pandemin slog till med full kraft stängde vi teatern den 12 mars, drygt sex veckor innan vi ändå skulle stänga. Den planerade ombyggnaden skulle ta drygt ett år och planen var att vi skulle öppna i september 2021. Den planen gäller fortfarande, om inte pandemin ställer till saker ytterligare och restriktionerna inte tillåter det.

Ombyggander av äldre, k-märkta, hus är ingen lätt sak. Men Higab och den utmärkta projektledaren Louise Martinsson har tillsammans med entreprenören Veidekke och vår egen projektledare Thomas Nilsson (teaterns fastighetsansvarige) lyckats genomföra detta projekt med bara en dryg veckas försening.

Det återstår förstås tusen och en detaljer innan allt är klart och vi kan återöppna teatern den 18 september med en trippel-premiär; Pontus Stenshälls uppsättning av Selma Lagerlöfs “Kejsarn av Portugallien”, Ronnie Hallgrens Becket-föreställning “Slutspel” och konstnärkollektivet KONSTAB:s version av Shakespeares “Stormen” på nya Lilla Scen. Det här med “Stormen” har en särskild knorr, eftersom den invigde teatern vid öppningen 1934 i regi av Torsten Hammarén, men även 2002 i Jasenko Selimovics tappning. Nu då alltså första premiären på nya Lilla Scen.

Som vid alla ombyggnationer kommer vi att få kämpa in i slutet med att få allting klart. Efter ett och ett halvt år av ombyggnad och stängt för Covid är viljan och entusiasmen att komma igång igen mycket stark hos våra medarbetare. Vi kommer att klara det och vi kommer att öppna då som vi tänkt om inte fortsatta pandemiproblem hindrar oss.

Jag hoppas vi ses i vimlet igen till hösten!

 

 

Facebooktwitter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *