Stiftelsen Evert Taubes värld och Göteborgsandan

Idag var jag på en presentation av Stiftelsen Evert Taubes värld, passande nog i Taube-salen på Elite Park Hotel.
Stiftelsen, under ledning av Christina Backman, kommer att arbeta med att stödja och utveckla minnet av Evert och Astri Taubes konstnärskap, som har lämnat ett outplånligt avtryck i svensk musik, litteratur och konst.
Stiftarna är Sven-Bertil Taube, Håkan Hellström, Benny Andersson och Björn Ulvaeus. En av initiativtagarna är DN:s musikskribent Martin Nyström från Kössö (Köpstadsö) i Göteborgs södra skärgård. Han har för övrigt skrivit den utmärkta boken “Konsten att se långt” om Taubes visdiktning. Övriga engagerade initiativtagare är producenten Katarina Tideström och som arbetat med det nu nedlagda museet Taubes värld på Liseberg och David Anthin som disputerat på Taube. Vad stiftelsen vill uppnå och hur man vill arbeta med den saken kommer säkert att belysas på annat håll.
Det som gjorde mig så glad under lanseringen var att vi nu äntligen ser den gamla fina Göteborgsandan i full aktion. Det senaste decenniet har Göteborgsandan förknippats med medieskandaler, anklagelser om korruption och andra mindre minnesvärda händelser.
Men Göteborgsandan är större än så. Göteborgsandan har funnit sedan 1700-talet och är en viss typ av självuppoffrande samarbetsvilja för ett högre syfte. Att lägga bort titlarna och “justera era egon” som Quincey Jones skrev ovanför studion när storheter som Springsteen, Dylan, Jackson och andra spelade in “We are the World” en gång för länge sedan. I Taubesalen däremot, läste man upp Håkan Hellströms för ändamålet nyskrivna dikt om Taube och Benny Anderson spelade piano.
Göteborgsandan skapade de kulturinstitutioner som idag fortfarande präglar staden; Göteborgs museer, Stora Teatern/GöteborgsOperan, Konserthuset och inte minst den institution jag jobbar på själv, Göteborgs Stadsteater. Och idag svävade Göteborgsandan, eller ska vi säga Göteborgsanden, i rummet i Taube-salen.
Det var underbart att vara med om.

Facebooktwitter

Ett svar på ”Stiftelsen Evert Taubes värld och Göteborgsandan”

  1. Heja Björn!

    Från det ena till det andra och lästips till dig som ju gillar Hans Fallada: Biografin av Peter Walther Oj vilket liv Fallada levde! Att han levde så länge denne fantastiske författare?!

    Känner jag dig rätt så har du läst den. Om inte så gör det!

    Hälsningar Mats Carlsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *