8 september börjar vårt spelår!

Imorgon kväll, den 8/9, öppnar vårt spelår med Pontus Stenshälls uppsättning av Vilhelm Mobergs “Utvandrarna” på Stora Scen. Jag såg en repetition för en vecka sedan och ska inte avslöja mer än att jag var djupt rörd och tagen av uppsättningen. Störst av allt är kärleken!
Nästa vecka, den 16 september har vi första premiären på Backa Teater, “Jeanne d´Arc”, med text av Sisela Lindblom och i regi av Malin Stenberg. Texten bygger på rättegångsprotokollen mot Jeanne d´Arc och vissa sekvenser i vad som sades och gjordes där är både oväntade och i vissa fall häpnadsväckande. Allt utspelar sig i en av de mest ambitiösa scenografier jag sett på Backa, så det kommer att bli en visuell och innehållsmässigt stark föreställning.
Den 21/9 blir det premiär för “Sgt Pepper”, en konsert med Beatles-coverbandet Pepperland, som av Beatles gamle producent George Martin kallade världens bästa Beatles-tolkare. Man kommer att under Adde Malmbergs ledning, tolka den i år femtioårsjubilerande plattan “Sergeant Pepper’s Lonely Heart Club Band”, som åtminstone för mig varit den enda som kunde konkurrera med “Abbey Road” om att vara deras bästa LP. Adde Malmberg kommer också att ha med sig gäster som blir 64 år i år, syftande på en av plattans låtar “When I´m sixty-four”.
23/9 blir det skratt och skräck i satiren “Tidningshuset som Gud glömde” en pjäs av Gertrud Larsson och i regi av Mikaela Granberg. För alla oss som växt upp med GP finns det mycket att säga om tidningens utveckling de senaste åren. En del av detta sägs i föreställningen, som dock inte är en elak satir, utan även har många hjärtliga skratt och oväntade inslag.
Septembers femte och sista premiär är Angelina Stojcevskas uppsättning av “Flugorna” av Jean-Paul Sartre på Lilla Scen den 30/9. Sartres tolkning om myten om Orestes och Elektra får här en ny och bloddrypande gestaltning som kommer att ligga kvar länge i minnet tror jag.
Så varmt välkomna till en het septembermånad på Götaplatsen och Backa Teater!

Facebooktwitter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *