Tyskt och irländskt på Göteborgs Stadsteater, Götaplatsen och Backa Teater, under Göteborgs Internationella Dans & Teaterfestival

Ikväll startar Göteborgs Internationella Dans & Teaterfestival med en speciell balansakt mellan taken på Göteborgs Stadsteater och Göteborgs konsthall “Traversée” utförd av Basinga , Tatiana-Mosio Bongonga. Jag har ännu inte bestämt mig för om jag vågar titta. Hon går utan säkerhetslina och utan skyddsnät. Det blir en hisnande upplevelse. Kvällen fortsätter på Stora Teatern med James Thierrée och La Compagnie Du Hanneton med nycirkusföreställningen La grenouille avait raison (Grodan visste).

För Göteborgs Stadsteaters del har vi den stora glädjen att presentera Katie Mitchells uppsättning av Duncan Macmillans Forbidden Zone på Götaplatsens Stora Scen. Pjäsen handlar om Första Världskriget och skildrar tre kvinnors olika öden då och senare. De är märkligt förbundna. Första Världskriget ägde rum för nu hundra år sedan och det uppmärksammas runt om i Europa, dock inte nämnvärt i Sverige. Det gör att föreställningen känns extra angelägen. Produktionen kommer från en av Europas allra mest spännande teatrar Schaubühne Berlin och har producerats inom ramen för vårt europeiska samarbete Prospero. Föreställningen spelas lördag 20 augusti kl. 20.00 och söndag 21 augusti kl. 19.00. Missa den inte, det är en väldigt speciell och stark föreställning som jag såg på plats i Berlin för en tid sedan.

Schaubühne Berlin återkommer för övrigt till Backa Teater den 11 och 12 november med den likaså kritikerrosade föreställningen Compassion. The History of the Machine Gun med text och regi av Milo Rau, en mycket spännande schweizisk dramatiker som också är knuten till Schaubühne. Här hamnar vi istället i samtidens krispunkt, med flyktingfrågan och det koloniala arvet i Kongo.

På Backa Teater spelar under Festivalen The Seagull and Other Stories som är en modernisering av Tjechovs Måsen spelad av irländska Pan Pan Theatre – här får vi ett möte mellan You Tube och klassisk ballett, metateater och nonsens. Föreställningen spelas 22 augusti kl. 18 och 23 augusti kl. 20.

Nästa irländska, lika spännande besök är Dead Centre som spelar föreställningen Lippy om ett mycket mystiskt kollektiv självmord på Irland. Skådespelarna säger om föreställningen: “Vi var inte där. Vi har ingen aning om vad de sa. Det här är inte deras berättelse. Vi lägger bara orden i deras mun.” Den tänker jag inte heller missa förstås!

Resten av programmet finn att hitta på hemsidan för Göteborgs Dans & Teaterfestival! Hoppas vi ses i vimlet!

Facebooktwitter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *