Spelsäsongen 22-23 är nu igång!

Efter förra årets  sköra spelår som präglades av pandemin och osäkerhet i samband med den, har vi nu startat upp ett nytt spelår på ett i stora drag normalt vis. Backa Teater hade nypremiär för Beata Gårdelers  uppsättning av Eric de Vroedts “Nationen”, Backas största satsning någonsin den 11 september. Samma dag öppnade Stadsteatern med “Don Juan” av Molière i ett av Ulf Peter Hallberg lett samarbete med Mozarts “Don Giovanni”  i regi av Hilda Hellwig. Förra helgen följde Stadsteatern upp på Studion med Ibsens “Vildanden” i regi av Emil Graffman och en bejublad Beatles-comeback av Pepperland med showen “Yeah, Yeah, Yeah”.

Men innan dess arrangerade Stora Teatern en final för den under förra spelåret utspridda Gothenburg International Dance- and Theatre Festival med Thomas Ostermeiers uppsättning “Våldets historia” baserad på en roman av Edouard Louis på Stadsteatern, den 19-20 augusti. En råstark föreställning som jag såg på premiären i Berlin 2018. Några höjdpunkter under hösten på Stora Teatern är nu på söndag 2/10 en konsert med Jan Garbarek, en härlig dansföreställning av Eastman Company “Siri Larbi Cherkoul” den 30 november och cirkusföreställningen “Les Rois Vagabonds” den 3 december.

Runt om i världen diskuteras om publiken kommit tillbaka till teatrar och andra evenemang. I somras blev det tydligt i Göteborg att det går att köra stora konserter på Ullevi. Bara Håkan Hellström drog över en kvarts miljon människor till Ullevi med sina fyra konserter i augusti. På våra teatrar ser det helt ok ut, men trenden att boka senare finns kvar. Det hindrar dock inte att det varit fullsatt under ett flertal föreställningar på Stadsteatern redan.

Vi får väl se hur det utvecklar sig. Från Tyskland låter det nu som om den fjärde Corona-vågen är där. Vi får se hur det påverkar oss om någon månad.

Än så länge lever vi i en ganska lycklig förhoppning om att allt kanske ändå kan hålla sig inom det vi förr kallade “det normala”. Detta utan att väga in konsekvenserna av krig, energibrist, inflation och elände. Men kanske just då är det viktigt att kunna uppleva och göra saker tillsammans.                                         Välkomna till Backa Teater, Stora Teatern och Stadsteatern!

 

Facebooktwitter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *