Tyvärr framskjutet – ny tid längre fram: Lukas Bärfuss till Göteborgs Stadsteater

I somras fick den schweiziske författaren och dramatikern Lukas Bärfuss Tysklands finaste litterära pris, Büchnerpriset, som traditionellt delas ut av die Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung i Darmstadt. På Göteborgs Stadsteater blev vi extra glada eftersom Bärfuss skrivit pjäsen “Vem är Schmitz?” som har Norden-premiär på Studion den 6 december.

Det kommande samtalet ingår i en serie samarbeten som heter “Dramatiker på scen”. Redan den 26/11 är det dags för det första samtalet på Stadsteatern med dramatikern Gertrud Larsson som samtalar med dramaturgen Magnus Lindman. Det samtalet äger rum mellan 18.30 och 20.30. Gertrud Larsson skrev för ett par år sedan den mycket populära satiren om Göteborgs-Posten, “Tidningshuset som Gud glömde” som spelade för fulla hus hösten 2017.
Vi är glada över att Kulturakademin tog initiativet till denna samtalsserie och vi ska göra vårt bästa för att fortsätta hitta intressanta samtal på detta tema.

“Vem är Schmitz?” är en skruvad samtidskomedi om identitet, genus och det internationella näringslivet, som jag inte ska avslöja så mycket om här. Men kom och se uppsättningen – den kommer att bli minnesvärd!
Själv träffade jag Lukas Bärfuss i samband med att hans roman “Hundra dagar” kom ut på svenska, för snart tio år sedan. Vi hade ett samtal om romanen på Bokmässan och det är en fasansfull roman om inbördeskriget i Ruanda. Regissören Milo Rau, som har varit på plats i Ruanda och gjort verklighetsbaserad teater om inbördeskriget berättade för mig i våras att han ansåg att Bärfuss bok är det bästa som gjorts om den förfärliga tragedin som ledde till hundratusentals döda och vars sår ännu inte är läkta. Jag kan bara rekommendera romanen och sedan att se föreställningen “Vem är Schmitz?”. Då får man en bra bild av en spännande, och just nu, den mest firade författaren i det tyskspråkiga Europa.

Vi är särskilt glada att Schweiziska ambassaden stödjer föreställningen och författarsamtalet. Nästa år, 2020, har Schweiz haft en beskickning i Sverige i hundra år.

Facebooktwitter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *