Rapport från Chile

Nu har vi varit i Chile i nästan två veckor. Om jag inte hade varit så fokuserad på europeisk teater hade jag haft koll på att just denna period pågår Sydamerikas viktigaste teaterfestival Santiago a mil. Men det var först när vi kom hit som jag fick reda på det och som vanligt går det inte att få tag i biljetter. Men det som gjorde att det inte heller var någon större idé var att vi bor på ett charmigt och fint författarresidens i västra utkanterna av Santiago. Det är helt enkelt för komplicerat att ta sig hit ut på landet efter mörkrets inbrott.

Men det var inte heller därför vi åkte hit. Ann-Marie och jag hade båda fått stipendier från Författarförbundet. Ann-Marie skriver på en bok som till en del utspelar sig i Chile och hon behövde göra research på plats. Själv har jag under de här dagarna nästan hunnit skriva klart ett grovmanus till min kommande bok om Paracas-textilierna i Göteborg och den intressanta och komplicerade process som jag var med om när Peru och Göteborgs stad kom överens om att återlämna textilierna till Peru, en process som avslutades 2014 och nu verkställs i etapper.

Det har varit en fantastisk tid här i Santiago, högt över förväntan. Staden är underbar. Vi har mött många intressanta människor och jag är glad över att ha etablerat en kontakt med Chiles största kulturhus (GAM). En höjdpunkt var också en dag i Valparaiso, vars unika bebyggelse klättrar uppför bergssidorna och skapar en miljö som jag knappt trodde fanns. Men Valparaiso ligger, som Lima i Peru, invid Stilla Havet med dess kalla havsströmmar, så där är det betydligt lägre temperaturer och ofta dimmigt.

Imorgon åker vi ned till Punta Arenas, som ligger i Magellans sund. Det är en av världens sydligaste städer och ligger i Chiles antarktiska region, så där är det nog mer svenska sommartemperaturer, eller lägre. Skälet att vi åker dit är också research på plats. Ska bli mycket intressant. Om allt går väl är vi tillbaka i Göteborg på söndag.

Facebooktwitter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *