Stödkvällen igår tillsammans med Röda Korset på Göteborgs Stadsteater

Är fortfarande kvar i efterglöden av gårdagens stödkväll till förmån för människor på flykt som Göteborgs Stadsteater genomförde tillsammans med Röda Korset. Kvällen blev verklighet genom personalens stora engagemang och vilja att göra något, dels samla in pengar förstås, men också att visa solidaritet och stöd med dem som är på flykt. Och den genomfördes på ett underbart sätt av en väldigt stor del av teaterns personal, både från Götaplatsen och Backa Teater. Även många av dem som inte kunde vara med igår har på lika sätt bidragit till att vi kunde genomföra kvällen, i planering eller genom förberedelser.

Samhället har hårdnat de senaste åren, problem, intressemotsättningar, krig och fattigdom sköljer över även vår världsdel på olika sätt. Det är en ganska stark kontrast mot hur det kändes efter Berlinmurens fall, Östeuropas frihet från sovjetiskt förtryck, Apartheids upplösning i Sydafrika några år senare. Cyniker från olika håll menar att välgörenhetsgalor, stödkvällar och andra sympatiyttringar är ytliga, ibland rent av kontraproduktiva eller syftar enbart till att odla myten om den egna godheten. Det tycker jag är en förenkling, eftersom en i så fall underskattar kraften och övertygelsen vi kan ge varandra när mycket ser mörkt ut runtomkring.

Ett synnerligen läsvärt reportage i dagens DN handlar just om de här frågorna. Carin Ståhlberg har följt processen när Mattias Andersson, konstnärlig ledare på Backa Teater, sätter upp Dostojevskijs Idioten på Dramaten. Mattias har arbetat en tid med begreppet godhet, senast i pjäsen Acts of Goodness som turnerat i Europa det senaste året, och även spelats på Dramaten. Mattias tes är att godheten är en sällan problematiserad fråga som inte har haft någon framskjuten plats i litteraturen eller konsten. Just därför är den intressant att undersöka, något som vad jag förstår kommer att äga rum i den nya uppsättningen på Dramaten. Ser mycket framemot att se den veckan.

Så det behöver inte nödvändigtvis vara ett utslag av godhet att anordna en stödkväll, därtill är nog själva begreppet godhet för problematiskt. Men att innan stödföreställningen av Hedda Gabler lyssna på Röda Korsets koordinator för kvällen, Inger Magnusson, när hon berättade om Röda Korsets arbete, var inte bara inspirerande, utan mycket motiverande. Bara i Göteborg är det 800 frivilliga som jobbar för Röda Korset för att hjälpa flyktingarna på olika sätt. Och det finns flera andra stora ideella organisationer som arbetar på liknande vis med sådana insatser.

Det blev ett omväxlande och fint program mellan dagens tidigare föreställningar av Markurells i Wadköping och Hedda Gabler och stödföreställningen senare på kvällen. Med sång, musik, spoken word poesi, tal av Anneli Hulthén som denna kväll representerade Göteborgs Stad och påminde om stadens historia som fristad också efter Andra världskriget. Efter kvällsföreställningen blev det även DJ-stafett med skådespelare och andra. Stort tack till alla medverkande – ingen nämnd och ingen glömd! Och inte minst ett stort tack till den stora och engagerade publiken som frikostigt stöttade Röda Korsets arbete med bidrag av olika slag! Love You all!

För varje gång ett ljus slocknar måste vi tända ett nytt.

Facebooktwitter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *