Atalante – stark scenkonst i Göteborg.

I trettio år har Atalante på Övre Husargatan funnits i Göteborg. En stark och innovativ plats för scenkonst av olika slag. De första åren kanske mer fokus på dans, på senare år har en av grundarna – Niklas Rydén – utvecklat New Opera, som varit och är en konstform som, åtminstone i de föreställningar jag har sett, lyckas transponera den starka operaformen och dess inte sällan magnifika scener med stora körer och dansinslag, till inte sällan lika spännande uppsättningar i black box-format med en handfull personer på scenen. Atalante har alltid varit nyskapande och utmanat konventionerna på ett föredömligt vis.
Lagom till trettioårsfirandet, som tyvärr ju delvis bliivt med stängda dörrar, han nu två av grundarna, Eva Ingemarsson och just Niklas Rydén tillsammans med Henrik Strömberg utgjort redaktionen för en bok händelsen till ära.
Boken heter Atalante – mitt i livet och har publicerats på Bokförlaget Korpen.
Dansgruppen Rubicon startade 1978 av Eva Ingemarsson, Gun Lund och Gunilla Witt. Unga Atalante tog de över 1987och vid denna tid fanns det inte många dansare utanför Stora Teaterns balett. Sju år senare öppnade GöteborgsOperan och Atalnte har varit en av den fria dansens starkaste drivkrafter i Göteborg, kanske den starkaste på den tiden. Namnet Atalante kommer från Gunilla Witt som blev inspirerad av en dikt av Katarina Frostensson. Witt har sedan skrivit flera fina poetiska verk och även skapat dansverk med starka poetiska inslag.
Atalantes lokaler var fram till 1986 en av de gamla biografklassikerna Skansen och Niklas Rydéns text om hur det praktiska arbetet för att skapa en dansteater gick till lämnar ingen oberörd. Inte minst det kollektiva arbete och uppfinningsrikedom som präglade medlemmarna och deras vänner som på olika sätt hjälpte till med arbetet.
Boken är indelad i tre kapitel. I det första kapitlet berättar några av de tongivande personerna om sina minnen från arbetet. I det andra kapitlet beskrivs olika saker som varit viktiga för scenen och i det tredje och sista kapitlet sammanfattas Atalantes historia. För den som vill veta mera finns mycket av Atalantes historia dokumenterad på www.atalante.org/bok – Men först vill jag verkligen rekommendera alla att läsa boken.

Facebooktwitter

Ett svar på ”Atalante – stark scenkonst i Göteborg.”

 1. Hi

  This will severely impact your page rank, the higher amount of directories your company is listed

  in, locally or globally, the more back links you have and the higher you rank in Google – Yahoo – Bing.

  It has never been easier to promote your domain

  Just a few inputs and our software willl do the rest. No more struggling about manual llink building – CAPTHCAs or email

  verification.

  We’ve automed everything that we possibly could to make submitting your website a

  breeze.

  See your domain on the first page.

  We will list your online property to numerous directories and give you a detailed

  report on the status of each listing. Although we have automated the submission process to

  a large extent, some of the registries may require manual mail validation which could cause a slight

  delay.

  Making your life simpler

  CompanyRegistar.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *