I dagarna är det hundra år sedan oktoberrevolutionen i Ryssland. Det är inte en sak man gärna vill fira, men det är svårt att bortse från den kedja av händelser som ledde till en av de största katastroferna under 1900-talet med miljontals döda och ödelagda, miljöförstörda länder som följd. En annan, direkt följd av revolutionen, var att Finland blev självständigt och firar sitt hundraårsjubileum som självständig stat den 6 december.
Den schweiziske författaren, dramatikern, regissören och filmaren Milo Rau har jag tidigare skrivit om på denna sida i texterna: “Vad är global realism?” den 11/11 2015 och “Compassion. The History of the Machine Gun” ett gästspel från Schaubühne/Berlin på Backa Teater den 5/11 2016.
I sommar har jag ägnat mig åt att översätta Raus essäistiska pamflett “Vad bör göras? En kritik av det postmoderna förnuftet”, som syftar dels på Lenins “Staten och revolutionen” från 1917 men också på romanen “Vad bör göras?” av Nikolaj Tjernysjevskij från 1885, som var en av Lenins utgångspunkter.
Milo Raus essä är en spännande text som intar en ståndpunkt bortom den (åtminstone svenska) kulturdebattens huvudfåra. Vi är glada över att kunna presentera Milo Rau närmare och översättningen av texten “Vad bör göras? Kritik av det postmoderna förnuftet” på Göteborgs Stadsteaters webbsida för konstärliga och intellektuella fördjupningstexter:
www.teaterrummet.se
Vi är också glada över att kunna göra det just denna vecka, när Milo Raus uppsättning “Lenin” har premiär på Schaubühne/Berlin på torsdag den 19/11.